ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΛΕΥΡΙΚΗΣ ΜΠΑΡΑΣ
Αντικραδασμική Τεχνολογία (anti-vibration)
Ένα από τα μεγαλύτερα μηχανουργικά προβλήματα που υπάρχουν είναι τα προβλήματα που προκαλούν οι κραδασμοί στη διάρκεια ζωής των εργαλείων, καθώς και στην τελική ποιότητα του κομματιού. Οι κραδασμοί προκαλούνται από διάφορες αιτίες με πιο συνηθισμένες την απομακρυσμένη σύσφιξη του εργαλείου λόγω απαίτησης μεγάλου βάθους κατεργασίας ή τη δημιουργία κρούσεων λόγω ανομοιομορφιών στο κομμάτι επεξεργασίας. Τα προβλήματα αυτά έρχεται να λύσει η αντικραδασμική τεχνολογία στην κατασκευή των εργαλείων. 

 

Η αντικραδασμική τεχνολογία απασχόλησε πολύ τους σχεδιαστές των εργαλείων για πολύ καιρό, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό των κραδασμών κατά την κατεργασία. Οι αντικραδασμικές μανέλες και κεφαλές έρχονται πλέον να λύσουν τα χέρια σε αυτές τις απαιτητικές κατεργασίες. Ένας από τους τρόπους είναι η κατασκευή των εργαλείων από υλικά αυξημένης ακαμψίας, όπως για παράδειγμα το καρβίδιο, φτάνοντας σε ολικό μήκος του εργαλείου μέχρι και 6xD (δηλ. έξι φορές τη διάμετρο της μανέλας). Με τις μανέλες καρβιδίου πετύχαμε να αυξήσουμε τα δεδομένα κοπής και ταυτόχρονα καλύτερη επιφάνεια και μεγαλύτερη ακρίβεια στο κομμάτι. 

Ένας άλλος τρόπος απορρόφησης των κραδασμών που επιτρέπει την κατασκευή εργαλείων ακόμη μεγαλύτερου μήκους (πάνω από 6xD) είναι με την τοποθέτηση στο εσωτερικό της μανέλας ενός αντίβαρου που ταυτόχρονα βοηθάει στην ακρίβεια κατά την κατεργασία ακόμα και σε φινίρισμα μεγάλου βάθους. Όλες οι εταιρείες κατασκευής εργαλείων έχουν επενδύσει στην αντικραδασμική τεχνολογία, αλλά όπως πάντα πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα, είναι ο ελβετικός οίκος BIGKAISER, ο οποίος μετά από πολύχρονη έρευνα δημιούργησε τα πατενταρισμένα εργαλεία anti-vibration, τα οποία άνοιξαν τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής.

Ο παρακάτω κατάλογος αναφέρεται στα εργαλεία anti-vibration  

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευσή τους